Wat is een Chromebook en wat kun je er allemaal (niet) mee?

We zien ze steeds meer verschijnen: Chromebooks. In winkels, scholen, onderweg, overal. Maar wat is een Chromebook? De laatste jaren heb ik veel Chromebooks bekeken, getest, gebruikt, mensen geholpen en overtuigd. Daarom heb ik een uitgebreid artikel gemaakt over de eenvoudige vraag: wat is een Chromebook nu eigenlijk?

Wat is een Chromebook? Een Chromebook is een betaalbare laptop die draait op Chrome OS, een besturingssysteem van Google waar geen hoge hardware-eisen aan worden gesteld. Daardoor worden Chromebooks veelvuldig gebruikt in het onderwijs, maar ook op de werkvloer en voor entertainment zijn Chromebooks meer dan geschikt. Mede door de lage prijs en lange levensduur en de grote beschikbaarheid aan apps.

Ben je op zoek naar een korte samenvatting van dit artikel, dan heb je aan het lezen van de volgende paar alinea’s genoeg. Verderop ga ik dieper in op de mogelijkheden, maar ook zeker op de ‘onmogelijkheden’ van een Chromebook. Met andere woorden: wat kun je er allemaal wél, of juist niet mee.

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een draagbare computer in de vorm van een laptop die op het besturingssysteem Chrome OS van Google draait. Chromebooks zijn over het algemeen relatief goedkoop, hebben een lange accuduur en hebben vaak een actieve internetverbinding nodig om optimaal te kunnen werken.

Dit is een bijzonder beknopte samenvatting van een Chromebook nu in essentie is. Nu we dat uit de weg hebben geruimd, gaan we wat verder de diepte in en bespreek in de voor- en nadelen van een Chromebook, maar ook waar deze voor te gebruiken is, wat je er wel en niet op kunt, maar ook hoe hij samenwerkt met Android en iPhones, of er virussen zijn en nog veel meer.

Na het lezen van dit artikel weet je – als het goed is – (veel) meer over Chromebooks dan op dit moment.

Chrome OS: het besturingssysteem van Google voor Chromebooks

Zoals in de inleiding al vermeld, Chrome OS, het besturingssysteem van Chromebooks komt van Google. Dit overigens te verwarren met de browser Chrome, die inmiddels door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt wordt.

Het besturingssysteem van een computer (bijvoorbeeld Windows, MacOS en dus Chrome OS) is eigenlijk de basis: zonder besturingssysteem heb je een leeg stukje hardware.

Chrome OS is ontworpen met de gedachte dat tegenwoordig iedereen verbonden is met internet. Het is dan ook voornamelijk gericht op online gebruik maken van je laptop (of in dit geval dus Chromebook).

Wees niet bang, ook zonder internetverbinding kun je de nodige dingen doen op een Chromebook. Zo zijn er bijvoorbeeld offline versies beschikbaar van Gmail (email-programma) en Google Docs (Word), Google Sheets (Excel) en andere programma’s.

Toch is Chrome OS voornamelijk gericht op online, waarbij er veel zaken danwel in de (Chrome-)browser worden uitgevoerd, of via de apps en extensies die te installeren zijn. Meer over het installeren van apps en de combinatie met Android (en iPhone) verderop in het artikel.

We weten nu dus dat Chrome OS het besturingssysteem is van een Chromebook, maar hier is natuurlijk veel meer over te vertellen, wat we in een apart artikel zullen doen. We gaan verder met bekijken wat nu eigenlijk de voordelen, maar ook zeker de nadelen van een Chromebook zijn.

Wat is een Chromebook

Voordelen Chromebook

Er zijn veel voordelen van Chromebooks te bedenken, die ik uiteraard graag voor je op een rij zet. De reden dat steeds meer mensen voor een Chromebook kiezen heeft vooral te maken met de eerste drie punten van het voordelen-lijstje.

 • Chromebooks zijn lekker snel (en starten snel op)
 • Ze zijn relatief betaalbaar (vanaf ~200 euro)
 • Chromebooks hebben over het algemeen een vrij lange accuduur
 • Er zijn tegenwoordig veel apps beschikbaar (en er zijn ook veel Android-apps te installeren)
 • Virussen hebben weinig kans, je wordt rechtstreeks door Google beschermd
 • Keuze uit veel verschillende modellen en mogelijkheden

Er zijn nog meer voordelen voor Chromebooks te bedenken, maar in hoofdlijnen zijn we compleet met het bovenstaande lijstje.

Korting op Office 365 voor Chromebook

Nadelen Chromebook

Er zijn uiteraard ook Chromebook nadelen, waardoor je zou kunnen besluiten dat een Chromebook juist niet geschikt is voor jou. Deze heb ik hieronder ook voor je op een rij gezet.

 • Internetverbinding is gewenst
 • Draaien van zware apps niet aan te raden
 • Het kan even wennen zijn als je eerder Windows of MacOS gebruikte

Heb je bijvoorbeeld niet altijd toegang tot internet, dan is de keuze voor Windows of Mac OS absoluut beter. Hoe dan ook, de afweging moet je natuurlijk altijd maken met argumenten die in jouw situatie het belangrijkst zijn.

Wat is een Chromebook
Via: Acer.com

Wat kun je allemaal met een Chromebook?

Een Chromebook heeft veel functies en biedt dan ook veel mogelijkheden. Maar de vraag is, wat kun je er dan allemaal mee. We hebben een lijstje gemaakt met een aantal voorbeelden waar je een Chromebook voor kunt gebruiken in het dagelijks leven, tijdens het werk, studie of natuurlijk andere bezigheden.

 • Browsen, social media en mailen – een Chromebook heeft de beschikking over de mogelijkheid om het internet te browsen, uiteraard kun je hierbij ook op social media en zijn er meerdere mail-apps beschikbaar.
 • Films kijken – Op een Chromebook kun je gewoon op Netflix, YouTube, Videoland en andere diensten. Het kijken van lokale bestanden kan ook op een Chromebook, je hebt echter wel minder opslagruimte. Hier dien je dus wel rekening mee te houden
 • Muziek streamen – Voor het streamen van muziek geldt eigenlijk hetzelfde, je hebt toegang tot apps al Spotify, Deezer en andere diensten. Ook lokale bestanden kun je afspelen, maar er is dus beperkt opslagruimte.
 • Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint etc.) – Ook mogelijk. Je hebt deze keuze om de apps van Microsoft te gebruiken (Microsoft 365-abonnement), maar er zijn ook alternatieven van Google zoals bijvoorbeeld Google Docs, Google Sheets, Google Slides en anderen. Deze laatste kunnen ook offline gebruikt worden.
 • Spellen spelen (gamen) – Er zijn veel Android-games die gespeeld kunnen worden, maar ook zware spellen kun je spelen door middel van Google Stadia. Daarover later in het artikel meer.
 • (Video-)bellen – Videobellen is gewoon mogelijk op een Chromebook, er is namelijk een microfoon en speakers aanwezig. Ook apps als Google Meet, Zoom, Skype, Teams en anderen zijn gewoon beschikbaar.
 • Printen – op een Chromebook kun je ook printen op een geschikte printer. Hier zijn wel een aantal (eenvoudige) stappen voor nodig, maar printen kun je zonder problemen.
 • Foto’s en video’s bewerken (beperkt) – Voor het bewerken van foto’s en video’s ben je beperkt tot een aantal (online) tools, zoals bijvoorbeeld Snapseed, Canva of andere apps.

Wat kan een Chromebook niet?

Er zijn veel dingen die wel kunnen, maar het is wel zo fair om te bekijken: wat kan een Chromebook niet?

Ook daar heb ik een handig lijstje voor gemaakt, hieronder een aantal zaken opgesomd die je beter niet kunt doen op een Chromebook. Dan is het beter te kiezen voor een computer of laptop die draait op Windows of Mac OS van Apple.

 • Uitgebreid foto’s en video’s bewerken – Wil je aan de slag met alle functies van Photoshop, Adobe Premiere of een ander programma, dan is de Chromebook simpelweg niet geschikt.
 • Grafisch zware games draaien – Het spelen van grafisch zware games zoals je dat kan op een Windows-PC is niet mogelijk met de Chromebook. Het spelen van games via Stadia wel (hierover verderop meer)
 • Offline werken – Er zijn mogelijkheden om offline te werken met bijvoorbeeld Gmail, Google Docs, Sheets en Sliders, maar de mogelijkheden zijn enigszins beperkt.

Welke merken Chromebooks zijn er

Nu we weten dat Chrome OS door Google gemaakt wordt, is het goed om te kijken naar de hardware van Chromebooks. Die wordt – op een kleine uitzondering daar gelaten – niet gemaakt door Google

Dit doen andere fabrikanten, die je ongetwijfeld ook kent van laptops en pc’s. Merken die veel Chromebooks op de markt brengen zijn bijvoorbeeld Acer, Asus, Lenovo en ook Samsung. Alle merken maken naast hun Windows-laptops, dus ook Chromebooks.

Alhoewel de keuze van Chromebooks steeds groter wordt, is er ook een rode draad te zien in de producten die op de markt komen. Zo hebben ze praktisch allemaal standaard-eigenschappen zoals bijvoorbeeld een lange accuduur, snelle opstarttijden, al dan niet een touchscreen en een sdkaartlezer.

Er zijn eigenlijk niet echt slechte keuzes qua aankoop, vooral omdat Chrome OS eigenlijk al alle hardware goed draait. Uiteraard zijn er ook verschillen tussen de modellen, waarbij je moet denken aan bijvoorbeeld schermformaat, maar ook de aansluitingen die erop zitten. Wil je de Chromebook bijvoorbeeld met HDMI aansluiten op een extra beeldscherm, dan is het natuurlijk wel zo handig als deze aansluiting erop zit.

Chromebook kopen: waar moet je op letten?

Wil je een Chromebook kopen, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten voordat je tot aanschaf overgaat.

Scherm en gebruiksdoel

Het eerst wat je je moet afvragen als je een Chromebook wil kopen is: waar wil ik hem voor gebruiken? Wil je er bijvoorbeeld films op kijken of andere media consumeren, dan is het belangrijk om voor een goed scherm te kiezen. Dat geldt niet alleen voor de afmeting, maar ook voor de resolutie.

Wil je bijvoorbeeld een Chromebook voor onderweg en vind je het handig als deze lekker handzaam is, dan is een model van 11 inch misschien een betere keuze.

Zo zijn er dus alleen qua formaat al een aantal afwegingen te maken zoals je zeker de juiste Chromebook koopt.

Opslag en geheugen

De opslag op een Chromebook is beperkt, maar toch zijn er wel wat verschillende versies te krijgen. Het absolute minimum is 32GB wat mij betreft, hier heb je nog maar weinig ruimte over om iets lokaal op te slaan. Wil je iets meer lokaal kwijt, dan is het verstandig om een wat grotere opslagmogelijkheid te kiezen.

Qua geheugen zijn er ook meerdere opties beschikbaar, hetgeen onder andere te maken heeft hoe de vloeiend de Chromebook functioneert, vooral op termijn. Mijn advies: ga voor minimaal 4GB RAM op je nieuw te kopen Chromebook.

Aansluitingen: aansluiten externe monitor? Muis?

Ben je voornemens om ‘m op een externe monitor aan te sluiten, dan is het handig om te kijken of de geschikte aansluiting aanwezig is. Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan HDMI. We zien ook vaak bij de iets goedkopere modellen dat er vrij weinig (USB-)poorten aanwezig zijn. Wil je bijvoorbeeld een bedrade muis of andere randapparatuur aansluiten, check dan van tevoren ook goed of er wel genoeg aansluitingen beschikbaar zijn.

Wat kost een Chromebook?

Ok, je bent langzaam overtuigd aan het raken van een Chromebook, maar wat kosten die dingen eigenlijk? Zoals je inmiddels weet zijn er meerdere fabrikanten die Chromebooks maken en er een aantal verschillen zijn waar je op moet letten.

De goedkoopste Chromebooks beginnen onder de 200 euro en de prijs loopt op tot zo’n 600-700 euro. Natuurlijk zijn Chromebooks in een hogere prijsklasse van betere kwaliteit, hebben ze misschien meer aansluitingen en een betere beeldkwaliteit, toch zijn ook de instapmodellen zeker interessant.

Hieronder nog een lijstje met aanbieders van Chromebooks in Nederland. De linkjes zijn specifiek naar de Chromebook-sectie.

Wat is een Chromebook
Via: Acer.com

Chromebooks voor school en studie

Er zijn steeds meer scholen en onderwijsinstellingen die zelf Chromebooks gebruiken. De reden hiervoor is, dat er steeds meer onderwijs online gegeven wordt. Dit geldt niet alleen voor de lessen of colleges zelf, maar ook het lesmateriaal is meestal in een online omgeving te vinden.

De reden dat veel scholen overstappen naar een Chromebook voor school is het omdat deze en goedkoop zijn en bijzonder geschikt zijn om online te werken, ook als er bijvoorbeeld Microsoft gebruikt wordt.

Dat is dan ook de reden dat er steeds meer studenten en scholieren kiezen voor een Chromebook. Het is een redelijke alleskunner op dit gebied.

Gamen op een Chromebook, kan dat?

Wil je gamen op een Chromebook, dan zou je initieel denken dat je opties enigszins beperkt zijn. Dat klopt ook, je hebt namelijk geen krachtige hardware die je kunt gebruiken om zware games te spelen.

Toch zijn er mogelijkheden om te gamen op een Chromebook en die komen van… Google! Google heeft namelijk ook een eigen gamedienst, Stadia.

Met Stadia wordt gamen eigenlijk een hele nieuwe ervaring, doordat dit allemaal cloudbased is. Dat wil dus zeggen dat je geen krachtige hardware nodig hebt, of een fysiek spel: het enige dat je wel nodig hebt is een stabiele internetverbinding en eventueel een controller en Chromecast Ultra.

Met Google Stadia stream je als het ware games naar je browser. Ja, dat lees je goed, Google streamt van zijn servers spellen naar jouw scherm via je browser (of Chromecast Ultra). Een bijzonder interessante ontwikkeling in gameland die – naar mijn eigen ervaring – erg goed werkt. Wil je meer weten over Google Stadia, dan kun je hier terecht.

Werken in de cloud

Als je gebruik maakt van een Chromebook, werk je idealiter veel in de cloud. Je slaat je bestanden op in de cloud (Google Drive of Dropbox bijvoorbeeld) en je bent de hele dag online.

Het grote voordeel van deze online opslag is dat je de gegevens altijd en overal beschikbaar hebt. Hierdoor ben je niet locatie-gebonden, erg prettig. Stel je bent in het buitenland, zonder laptop en hebt dringend bestanden nodig, dan kun je inloggen op eigenlijk elke pc met internetverbinding en je bestanden bekijken, bewerken of beheren. Doe dit uiteraard wel altijd op een veilige, verstandige manier.

Het werken in de cloud is in het begin misschien even wennen, maar na een tijd wil je eigenlijk niet anders meer. Het zorgt ervoor dat je uiteindelijk veel efficiënter bent.

Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen te bedenken van het werken in cloud. Zo heb je geen lokale back-up van je bestanden, waardoor als je bijvoorbeeld je wachtwoord niet meer weet en er geen herstelmogelijkheden zijn, wel een probleem hebt.

Een Chromebook is speciaal ontworpen om zoveel mogelijk in de cloud te werken en ik zou dan ook adviseren dit zoveel mogelijk te doen.

Hoe veilig is een Chromebook (en zijn er virussen)?

In een wereld voor hacks, ransomware en andere narigheden leek het me goed om ook een stukje te wijden aan hoe veilig een Chromebook nu daadwerkelijk is. Hier is eigenlijk ‘goed’ nieuws.

Misschien je ooit een Windows PC gehad en kun je je nog al die updates herinneren. Dat je weer 10 minuten moet wachten voordat je je pc of laptop daadwerkelijk kunt afsluiten. Dat is bij de Chromebook anders geregeld.

Het besturingssysteem en de apps zijn allemaal onder het beheer van of goedgekeurd door Google. Chrome OS wordt dan ook automatisch geüpdatet. Dit geldt voor zowel nieuwe functies, maar ook voor beveiligings-patches die eventueel uitgerold worden.

Omdat dit tegenwoordig toch een hot onderwerp is, wil ik er nog wat dieper op ingaan, want er zijn nog een aantal andere maatregelen genomen om Chromebooks veilig te maken.

Zo worden apps, maar ook internetpagina’s in zogenaamde sandboxes gedraaid. Hierdoor wordt als het ware elke website (dus ook elke tab) in een aparte container gezet, dus mocht er iemand iets kwaadwillends gebeuren, kan deze alleen maar bij dit kleine stukje in de container. Andere apps (en zelfs tabbladen) kunnen niet bereikt worden.

Mocht iemand toch weten de sandbox te omzeilen, dan is er nog een extra maatregel ingebouwd. Deze heet verified boot. Hierbij controleert de Chromebook bij elke boot (opstarten) of er onregelmatigheden, problemen of beschadigen zijn. Op deze manier kunnen problemen snel opgelost worden. Sterker nog, als er problemen worden geconstateerd tijdens deze verified boot dan worden deze vaak vanzelf opgelost door Google.

Als laatste wil ik graag nog gegevensversleuteling benoemen, waarbij lokale bestanden zoals bijvoorbeeld downloads, cookies en cache van de browser versleuteld worden opgeslagen. Dat wil zeggen dat deze gegevens gecodeerd worden en alleen ontgrendeld kunnen worden door de gebruiker zelf en dus niet op afstand.

Google heeft dus de nodige maatregelen genomen in Chrome OS om een Chromebook veilig te maken, maar gezond verstand is natuurlijk altijd en goede leidraad. Als iets te is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. Vooral online.

Apps installeren

Met Chrome OS en de Google-apps kun je op zich al vrij veel doen, maar er zijn natuurlijk ook bepaalde andere functies en apps die je graag wil gebruiken. Gelukkig heeft Google het ook mogelijk gemaakt om (veel) Android-apps te installeren op een Chromebook.

Als Android-gebruiker zien je dan ook iets bekends terug op een Chromebook: de Google Play Store. Hierin kun je een grote collectie apps en games vinden die je gewoon kunt draaien. Dat wil dus zeggen dat de kans groot is dat jouw favoriete mobiele game of app ook te gebruiken is op de Chromebook.

Naast Play Store van Google, zijn er ook de nodige extensies te installeren waarmee de functies van Chrome verder uitgebreid worden. Deze zijn te vinden in de Chrome web store.

Met deze toevoegingen zijn er legio mogelijkheden om apps en games te installeren die handige mogelijkheden toevoegen aan de Chromebook. Denk bijvoorbeeld aan jouw favoriete mail-app, Teams, Skype, Agenda en nog en veel meer.

Android en Chromebooks: ideale combi?

Zoals je wellicht weet, is Android ook van Google. Dit is het mobiele besturingssysteem dat draait op veel smartphones en enkele tablets. Heb je bijvoorbeeld een Samsung, Sony, Xiaomi of andere smartphone (geen iPhone dus), dan is de kans groot dat hier Android op draait.

Dat wil dus ook zeggen dat je (bijna) alle apps die je al kent van je smartphone, je ook kunt gebruiken op je Chromebook. Een ander voordeel is het feit dat er ook voor zowel Android als voor Chrome OS een Google-account nodig is. Dat wil dus zeggen dat als jij een Android-telefoon hebt je ook meteen een Google-account hebt om in te loggen op de Chromebook.

Verder zijn er natuurlijk veel synchronisatie-mogelijkheden tussen beide apparaten. Denk aan je mail, agenda, maar ook bestanden (in bijvoorbeeld Google Drive of Dropbox). Android en Chromebooks werken dus eigenlijk vrij goed samen, handig!

iPhone en Chromebook: doen?

Heb je een iPhone, dan draait daar iOS op, het mobiele besturingssysteem van Apple. Dit heeft geen directe invloed op het feit of je Chrome OS kunt gebruiken. Sterker nog, het is prima mogelijk om beide naast elkaar te gebruiken.

Er zijn echter wel een aantal zaken waar je aan moet denken. Zo heb je in ieder geval een Google-account nodig en kun je gegevens ook synchroniseren tussen beide apparaten. Het is wel iets omslachtiger om bijvoorbeeld iCloud-bestanden op je Chromebook te bekijken en beheren (maar prima mogelijk) dan dat is met Google Drive.

Hoe dan ook, een iPhone kan dus prima samenwerken met een Chromebook.

Google probeert natuurlijk samen met de fabrikanten zoveel mogelijk mensen over te halen om een Chromebook te kopen. Zo zijn er dan altijd wel bepaalde handige en vooral gratis extra’s die beschikbaar gesteld worden voor (nieuwe) Chromebook-gebruikers.

Standaard is als extra 100 GB gratis cloudopslag in Google Drive te verkrijgen. Hierbij krijg je dus een jaar lang 100GB online opslagruimte binnen de clouddienst van Google.

Om deze en eventuele andere acties te activeren die gelden bij het kopen van een Chromebook, volg je onderstaand stappenplan(netje).

 • Start je Chromebook op en log in met je Google-account (of maak deze aan)
 • Ga naar deze speciale site van Google
 • Selecteer hier de voordelen waar je gebruik van wil maken

Zo eenvoudig kan het zijn! Nu heb je in ieder geval 100GB extra opslagruimte voor het eerste jaar op jouw Chromebook.

Handige links

Om deze informatie compleet te maken heb ik nog een aantal handige links voor je op een rij gezet. Hiermee zou je alle informatie die nodig is moeten kunnen vinden om een Chromebook aan te schaffen of een oplossing vinden voor jouw probleem.

Veelgestelde vragen over Chromebooks

Wat kost een Chromebook

Er zijn Chromebooks in meerder prijsklassen, dus een concrete prijs noemen is lastig. De goedkoopste Chromebooks beginnen onder de 200 euro en dit loopt op tot zo’n 600-700 euro.

Kan ik Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint) gebruiken op een Chromebook

Er zijn natuurlijk veel andere mogelijkheden op een Chromebook zoals Google Docs, Sheets en Slides, maar als je ook Word, Excel en Powerpoint wil gebruiken op een Chromebook, kan dat gewoon.

Wat is een Chromebook?

Een Chromebook is een – soort van – laptop met het besturingssysteem van Google. Hierbij zijn er legio mogelijkheden van wat je er allemaal mee kunt doen (en niet kunt doen). Dit leggen we uitgebreid uit in dit aritkel.

Tot slot

In dit artikel over: ‘Wat is een Chromebook’ heb ik geprobeerd een zo’n compleet mogelijk beeld te geven van alles rondom deze apparaten. Mocht je nog vragen hebben, laat deze zeker achter in de comments en ik zal proberen erop te reageren.

Headerafbeelding: Pixabay